Bevrijd jezelf!

[stextbox id=”custom” caption=”Bevrijd jezelf!”]

Wij mensen zijn ingewikkeld. En ook best raar. We kunnen het onszelf namelijk zonder reden ontzettend moeilijk maken. Bovendien hebben we het meestal niet eens door.

Dit gebeurt vooral in het hoofd: al die stemmetjes, gedachten die de hele dag door elkaar heen kwetteren. Niet alleen kost dat heel veel onnodige energie, maar we kunnen onze energie hiermee ook volledig vastzetten. We zetten onszelf gevangen in een zelf-gecreëerde virtuele gevangenis.

Het goede nieuws is dat we onszelf ook kunnen bevrijden! Soms is hiervoor een simpel, maar diepgaand inzicht voldoende. Soms is er meer nodig om de achterliggende beperkende overtuigingen, omringd door emotionele lading, te ontrafelen.

Hieronder een paar voorbeelden ter illustratie.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Ben ik wel leuk/ aardig/ goed/ etc. genoeg?”]

Echt bijna iedereen kent wel een bepaalde variant hiervan, en bij heel veel van ons is dat onzekere stemmetje over-actief.

Sleutels tot bevrijding:

  • Realiseer je dat het gewoonweg onmogelijk is om in het hoofd van de ander te kijken. Dus al die gedachten over ‘wat vinden ze van me’ komen echt niet in de buurt van de werkelijkheid. Echt waar, het is ronduit naïef, dan wel arrogant om te denken dat je precies weet wat er in het hoofd van een ander omgaat.
  • Bevrijd jezelf door de ander vrij te laten! Hier ligt de echte bevrijding. Laat de ander van je denken wat hij/zij wil! Respecteer hun zienswijze, ook al is deze in strijd met je eigen zienswijze, ook al ervaar je het zelfs als een regelrechte aanval. Zodra we vinden dat de ander iets niet mag denken, zodra we vinden dat de ander anders moet zijn dan hij of zij is, zijn we in strijd met de werkelijkheid, en zetten we onszelf gevangen in onze virtuele werkelijkheid, van hoe we vinden dat het moet zijn. Ervaar hoe bevrijdend het is om de ander volledig de vrijheid te geven in wat ze over je denken en van je vinden.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Spijt!”]

Spijt is een heel effectieve manier om jezelf gevangen te zetten. Spijt betekent namelijk dat je alsnog gaat proberen om het verleden te veranderen. En…. dat gaat je niet lukken.

Sleutels tot bevrijding:

  • Laat diep tot je doordringen dat het onmogelijk is om het verleden te veranderen. Zie spijt als ‘op hol geslagen controle’: iets wat onmogelijk is toch blijven proberen. En hoe harder je het probeert, hoe sterker de spijtgevoelens. Alle versies van ‘wat als ik…’, ‘had ik niet beter…’, ‘o had ik maar….’ zijn allemaal pogingen om de realiteit te ontkennen, en te vluchten in de virtuele mentale realiteit. Het is makkelijk om dit met je hoofd te begrijpen, maar pas als je lichaam het ook begrijpt, dan valt het kwartje.
  • Realiseer je dat het onmogelijk is om een bepaalde gebeurtenis te isoleren van het geheel. Wat ik hiermee bedoel is dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is in deze relatieve wereld van oorzaak en gevolg. Als iets anders was geweest in het verleden (wat niet zo is, maar goed), dan had je hele leven er volledig, maar dan ook volledig anders uitgezien! Zelfs een hele kleine oorzaak heeft door de kettingreacties die het veroorzaakt gevolgen die we onmogelijk kunnen overzien. Daarom is het gewoonweg niet mogelijk om een gebeurtenis te isoleren van de rest van je leven. Als dit inzicht diep tot je doordringt, verdwijnt de behoefte om in je hoofd een beeld te vormen van ‘hoe het geweest zou zijn als…’
  • Je weet nooit hoe jouw ‘spirituele pad’ loopt. Misschien blijkt achteraf wel dat een ongewenste gebeurtenis je heel veel meer heeft gebracht dan je op dat moment kon overzien.
  • En het meest directe inzicht, iets om op te mediteren: Wat er ook gebeurd is, is helemaal perfect, precies zoals het gebeurd is. Puur, enkel en alleen omdat het gebeurd is.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”info” caption=”Voorbeeld”]

Er zijn talloze voorbeelden te bedenken, zoals: ‘Oh had ik die baan toch maar aangenomen..’

Dit is hoe je jezelf gevangen zet:

  • Je gaat er onbewust van uit dat het misschien toch nog mogelijk is om alsnog het verleden te veranderen.
  • Je denkt dat je kan beoordelen hoe je leven er uit zou zien als je die baan had genomen.

Sleutels tot bevrijding:

  • Zie, begrijp, voel hoe je je verzet tegen de realiteit, en voel vooral ook de bevrijding in het accepteren van de werkelijkheid zoals het is.
  • Realiseer je hoe alles verbonden is met elkaar, hoe je hele leven zoals het nu is, het gevolg is van alles wat er eerder in je leven gebeurd is. Als je dit echt diep van binnen begrijpt en voelt, zie je dat het simpelweg onmogelijk is om te bedenken hoe je leven er nu uit zou zien als je een andere baan had gehad. Je hele leven zou er compleet anders uitzien! Met andere mensen om je heen, via wie je weer in contact komt met weer andere mensen. Misschien was je wel verhuisd, misschien was je met dat extra salaris wel een keer met vakantie gegaan waar weer van alles gebeurd was, etcetera etcetera. Voel de ongelimiteerde mogelijkheden van hoe je leven er misschien zou hebben uitgezien, en realiseer je dat het verspilde moeite is om de gedachte ‘had ik die baan maar genomen’ te geloven – je kan onmogelijk weten of die realiteit beter voor je was geweest.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Schuldgevoel”]

Schuldgevoel is één van de meest hardnekkige emoties die we met ons meedragen. Vaak onopgemerkt, op de achtergrond, ons hele doen en laten beïnvloedend.

Sleutels tot bevrijding:

  • Schuldgevoel is direct gekoppeld aan de ervaring van afgescheidenheid, van ‘ik’ versus ‘de buitenwereld’. Zodra als kind het ik-gevoel geboren wordt, ontstaat ook het besef dat ‘ik’ mijn omgeving kan beïnvloeden. En als er iets gebeurt wat onaangenaam, ongewenst of pijnlijk is (bijvoorbeeld pappa en mamma hebben ruzie), dan zal ik het wel verkeerd hebben gedaan. Met andere woorden, het is vast mijn schuld. Gebruik dit inzicht als wegwijzer, en kijk hoe diep je in jezelf kan zoeken naar de wortel van dit schuldgevoel.
  • Ga voor jezelf na of het schuldgevoel dat je ervaart functioneel is. De functie van schuldgevoel kan je zien als een signaal dat je iets hebt gedaan wat binnen de grenzen van je beïnvloedingssfeer ligt, en niet overeenstemt met je normen en waarden. Negen van de tien keer is schuldgevoel niet functioneel, bijvoorbeeld als het niet binnen de grenzen van je invloeds-reikwijdte ligt: over-verantwoordelijkheid is hier een veel voorkomend voorbeeld van.

[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”Dat vergeef ik je nooit…”]

Iedereen is wel eens diep gekwetst door een ander. Soms zelfs zo erg dat je het je niet voor kan stellen dat je de ander ooit vergeeft.

Sleutels tot bevrijding:

  1. Bevrijd jezelf door de ander te vergeven. We hebben het idee dat we de ander ’terugpakken’ door ze niet te vergeven voor wat ze je aan hebben gedaan, maar niets in minder waar. Voel in jezelf wat het is om iemand niet te vergeven. Voelt het bevrijdend of beperkend? Open of gesloten? Hoe meer je de verkrampende beweging van niet-vergeven voelt, hoe meer je realiseert dat je echt alleen maar jezelf gevangen houdt, en niet de ander. Iemand doet je iets aan, en vervolgens zorg je er zelf voor dat je er veel langer dan nodig onder blijft lijden.
  2. Ontmoet de ander in jezelf. Dit behoeft enige uitleg denk ik. Een paar jaar geleden kwam ineens het overduidelijke en uiterst krachtige inzicht dat (relatief gezien althans) er geen verschil is tussen de ander en mijn ervaring van de ander. Neem hier even de tijd voor, en onderzoek het zelf. Mediteer en kijk wat dit inzicht voor jou betekent. Als het net zo duidelijk wordt als bij mij destijds, dan ontstaat er ineens de mogelijkheid om mijn ervaring van de ander te vergeven. En nog veel meer..

[/stextbox]

 

[stextbox id=”info” caption=”Hulp nodig?”]

Hierboven heb ik wat inzichten aangereikt, waarmee je zelf op een innerlijke ontdekkingstocht kan gaan. Natuurlijk zijn er nog heel veel meer manieren waarop we onszelf gevangen houden. Zoals eerder gezegd, wij mensen zijn vreemde wezens…

Soms is een helder inzicht voldoende om jezelf voorgoed te bevrijden. Soms (oké, vaak) is meer nodig. En.. soms kom je er zelf niet uit. Dan helpt het als een ander je een spiegel voorhoudt, meedenkt, meevoelt, je meeneemt op een innerlijke reis. En laat dat nou net zijn wat ik doe in mijn praktijk..

Neem gerust contact op, dan kunnen we samen onderzoeken hoe je jezelf kan bevrijden!

[/stextbox]