Van stress naar rust

Als iemand mij vraagt wat ik nu eigenlijk precies doe, antwoord ik soms: “ik help mensen rustig worden van binnen”. Want daar komt het eigenlijk vaak op neer. Ook als iemand met een heel andere reden komt, is innerlijke rust bijna altijd een essentieel onderdeel van het proces.

Zo’n traject bestaat meestal uit de volgende fasen:

Tijd vrijmaken
Ontladen
Ontdekken
Leven vanuit rust

1  Tijd vrijmaken

We zijn vaak te druk met werk, gezin, sociale contacten, sport, waardoor er geen tijd overblijft om rust te nemen. Rust begint met je agenda leger maken. Klinkt als een inkopper, maar tijd voor jezelf is een voorwaarde om je te richten op innerlijke rust.

Verder is het waardevol om gedurende de dag kleine rustmomenten in te lassen. Ga tijdens de pauze wandelen, of ga even rustig zitten voordat je de dag begint. Of zelfs mini-rustmomenten: wacht twee seconden als je telefoon gaat, zodat je bewust kan opnemen.

2  Ontladen

Ontladen, of ont-spannen, betekent het oplossen van innerlijke spanningen. Als je niet met regelmaat je systeem ontlaadt (door mediteren, wandelen, schilderen, tuinieren, koekjes bakken of wat voor jou werkt), bouwt de emotionele en mentale spanning op, en krijg je het ‘fluitketel-effect’: de druk wordt te hoog, waardoor het op een geforceerde manier naar buiten komt. Bijvoorbeeld door een woede-uitbarsting, trillende lichaamsdelen, of een plotselinge huilbui.

Meestal is er dan nog niet veel aan de hand, maar als het vaak gebeurt kunnen het ook pre-burnout signalen zijn. Als een nieuwe cliënt bij mij komt, begin ik normaal gesproken met het ontladen van het systeem, voordat we kijken naar de mogelijke oorzaken van de spanning.

3  Ontdekken

Nadat de hoogspanning is verdwenen, ontstaat de mogelijkheid om de oorzaken van je innerlijke onrust te onderzoeken. Hiervoor zijn allerlei mogelijkheden, oefeningen en technieken. Deze fascinerende ontdekkingsreis is bij Energietherapie een rode draad door het behandeltraject.

Minstens net zo belangrijk is het ontdekken van je innerlijke rustpunt. Dit is een meditatief, gevoelsmatig proces – je kan het niet via logica ontdekken.

Tijdens de Workshop ‘Omgaan met je Energie’ ga ik uitgebreid in op verschillende vormen van meditatie en energie-oefeningen, waarmee je je innerlijke wereld kan onderzoeken.

4  Leven vanuit rust

Tijd vrijmaken, ontladen en ontdekken zorgen voor innerlijke rust en helderheid. Hierdoor ontstaat er steeds meer de mogelijkheid om te reageren vanuit rust, in plaats van irritatie, gehaastheid of ongeduld. Het gaat er ten slotte om dat je je inzichten ook in de praktijk brengt. Pas dan dringt de rust door in je leven.

Meer rust betekent niet alle stressvolle situaties vermijden. Dat is niet wenselijk, want een bepaalde mate van stress is gezond, en houdt je in beweging. Bovendien zou het je toch niet lukken. Het gaat erom dat je de hectiek van de dag tegemoet treedt vanuit rust.

Zo wordt elke dag, elk moment, een uitnodiging om te leven vanuit innerlijke rust.

Bel 06-20929452 voor het maken van een afspraak, of vul het contactformulier in.

 

Nieuwsbrief en achtergrondartikelen

Je kunt je hier opgeven voor de nieuwsbrief, die maximaal een paar keer per jaar verstuurd wordt.

Desgewenst kun je je natuurlijk ook elk moment weer uitschrijven.

Soms heeft de nieuwsbrief de vorm van een achtergrondartikel over een bepaald thema, soms is het een aankondiging van activiteiten.

Copyright © Dandelion by Pexeto