Natuurgeneeskunde

5 algemene natuurgeneeskundige principes

1   Wij hebben allemaal een energiesysteem, waarin gemakkelijk blokkades kunnen ontstaan. De basis van de therapie is om zo veel mogelijk energetische blokkades op te heffen, zodat je energie vrijuit kan stromen.

2   Hoe beter je energie stroomt, des te beter functioneert de prikkeloverdracht, wat essentieel is voor een goede gezondheid.

3   We worden voortdurend blootgesteld aan energetische, geestelijke en fysieke verontreiniging, of stress. Een belangrijk onderdeel van de therapie is het ontladen, ofwel draineren van je energiesysteem.

4   Om schoon te blijven, dien je te letten op welke voeding je tot je neemt, zowel fysiek als geestelijk. Energietherapie helpt je bewust te worden van wat voedend is voor lichaam en geest.

5   De psyche van de mens is vaak het terrein van innerlijke conflicten, onverwerkte emoties en beperkende overtuigingen. Het doorzien en doorvoelen van deze oude conditionering zorgt er voor dat je energie weer vrijuit kan stromen.

Voor meer informatie: zie mijn beroepsvereniging BATC

 

Natuurgeneeskunde algemeen

Deze pagina is bedoeld om een korte omschrijving te geven van natuurgeneeskunde in het algemeen. Energietherapie is een vorm van natuurgeneeskunde. Kijk hier voor specifieke informatie over energietherapie.

 

Het energiesysteem van de mens bestaat uit verschillende aspecten: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. In een toestand van gezondheid is je energiesysteem in balans. Dit is een dynamisch evenwicht (homeostase): als het evenwicht verstoord wordt, corrigeert het lichaam vanzelf, en ontstaat een nieuw evenwicht.

Een stoornis (ziekte, klacht) ontstaat als het evenwicht verstoord wordt, en het lichaam moeite heeft met het evenwicht te herstellen.

Zo kan elke vorm van onbalans gezien worden als een gerichte poging van het organisme om het verstoorde evenwicht te herstellen.

Bij het herstellen van het evenwicht wordt aanspraak gemaakt op het zelfgenezend vermogen van de mens. Deze natuurlijke geneeskracht is een vitale levenskracht, die aanwezig is in ieder mens. Het is een door de natuur gegeven vermogen tot zelfhandhaving. De ziekte kun je vanuit dit perspectief zien als een signaal.

Chronische klachten of ziektes ontstaan wanneer de natuurlijke geneeskracht van de mens niet meer in staat is om een nieuw evenwicht te creëren. Hieronder vallen fysieke ziektes, maar ook bijvoorbeeld onderdrukte emoties, chronische stress, vermoeidheid, neerslachtigheid of angsten.

Natuurgeneeskunde is een holistische vorm van geneeskunde, gericht op het gehele energiesysteem van de mens, niet slechts op de ziekte of klacht. De klacht of ziekte is een symptoom en de onderliggende oorzaak is vaak ergens anders te zoeken. Een onderdrukte emotie kan bijvoorbeeld leiden tot mentale vermoeidheid, hetgeen weer kan resulteren in bepaalde fysieke klachten.

Natuurgeneeskunde heeft zowel een curatief als een preventief karakter, waarbij het zelfgenezend vermogen van de mens wordt gestimuleerd.