Met je aandacht richt je je energie

Onderstaande oefeningen zijn bedoeld om je bewust te worden van je energie- en aandachtsverdeling, zodat je energie op een gezondere manier kan gaan stromen.

  • Oefening 1: je aandacht richten op iemand anders, waarmee je hem of haar energie geeft. Dit kan positief zijn, zoals de liefdevolle aandacht voor je kinderen ervoor zorgt dat ze innerlijk kunnen groeien. En het kan ook negatief zijn, zoals je iemand een laag zelfbeeld kan bezorgen door constante, structurele kritiek. Deze eerste oefening kan helpen je aandachtsverdeling naar anderen toe inzichtelijk te maken.

  • Oefening 2: je aandacht richten op jezelf, op je innerlijke belevingswereld van gedachten, gevoelens en sensaties. Bij een optimale aandachtsverdeling stroomt je energie op een natuurlijke manier. In de praktijk gebeurt dit vaak anders, en is er sprake van energieverlies of blokkades. Simpel gezegd: te weinig aandacht leidt tot een energie-blokkade, en te veel aandacht tot energieverlies. Je gehele innerlijke aandachtsverdeling in kaart brengen is een flinke klus. Maar elk inzicht kan ertoe bijdragen dat je energie weer een beetje natuurlijker gaat stromen. Deze tweede oefening kan je hierbij helpen.

  • Oefening 3: het verschuiven van je aandacht. Deze oefening is meer meditatief van aard. Hierbij gaat het om het verschuiven van je aandacht, van het object van je bewustzijn (gevoelens, gedachten, sensaties) naar je bewustzijn zelf. Eigenlijk is dit de basis van meditatie en zelfonderzoek. Mocht je hierin echt geïnteresseerd zijn, dan raad ik je aan je op te geven voor een workshop, waarin verschillende diepgaande oefeningen en achtergronden worden aangereikt.

Copyright © Dandelion by Pexeto