Oefening 3

[stextbox id=”custom” caption=”Het verschuiven van je aandacht naar je bewustzijn zelf”]Deze aandachtsoefening is meer meditatief van aard dan de vorige twee. Het gaat hierbij om het verschuiven van je aandacht, van het object van je bewustzijn naar je bewustzijn zelf.

De eerste twee oefeningen zijn gericht op het object van je bewustzijn: ofwel een ander persoon, ofwel de waarneming van je innerlijke belevingswereld (gedachten, overtuigingen, emoties, fysieke sensaties). Deze oefening is gericht op je bewustzijn zelf: datgene waarin het object van je bewustzijn verschijnt.

Daar waar je bij de eerste oefening met je ratio een heel eind komt, wordt dat bij de tweede oefening al lastiger: hierbij is het ook echt nodig om te voelen wat je begrijpt. En bij deze derde oefening zit je ratio je eigenlijk meer in de weg dan dat het je van dienst is.

Eigenlijk kan je hier niet veel voor doen, en hoef je het ook niet echt te begrijpen. Het gaat om een subtiele verschuiving van je aandacht naar iets wat ontastbaar is.[/stextbox]

[stextbox id=”custom” caption=”de oefening”]

  • Ga gemakkelijk zitten op een rustige plek, en zorg ervoor dat je even niet gestoord wordt. Als je onrustig bent kan het helpen om te beginnen met een ademhalings- of ontspanningsoefening. Hiervan zijn er genoeg – google even en je vindt ze zo.

  • Begin met te voelen hoe je zit, word je bewust van je fysieke sensaties, voel de stoel/bank/kussen/vloer.

  • Ga na of je spanning voelt ergens in je lichaam, en zo ja, weet dan dat dit helemaal oké is. Je hoeft de spanning niet te proberen weg te krijgen! Laat het er zijn.

  • Word je bewust van je gemoedstoestand – voel je misschien een specifieke emotie, of een vaag gevoel? Maakt niet uit wat het is, laat het er zijn, zonder er iets mee te doen.

  • En je gedachten, hoe staat het daarmee? Is het druk in je hoofd? Ook hier weer: het is oké, gedachten zijn een vorm van energie en mogen er zijn. Maar voor nu hoef je er even niets mee te doen.

  • Zoek je innerlijke rustpunt op: een plek in je lichaam waar het rustig, veilig voelt. En richt daar losjes je aandacht op. Als je niets weet, richt dan je aandacht op je hartstreek/borstkas.

  • Door je aandacht op een losse, ongeforceerde manier bij deze plek te houden, kan het dat je op een gegeven moment je bewust wordt van een bepaalde achtergrondrust. Je gedachten, gevoelens, waarnemingen en sensaties gaan ondertussen gewoon door, dat is heel normaal, maar misschien dat je tegelijkertijd ook een idee krijgt van een bepaalde rust, stilte waarin dit allemaal gebeurt.

  • Je kan jezelf nu een vraag stellen: wie heeft deze gedachten? Wie of wat neemt het waar? Wie of wat voelt deze emotie? 

    Je hoeft deze vragen niet te beantwoorden. In plaats daarvan kun je misschien een bepaald subtiel gevoel of idee krijgen van datgene wat je gedachten en gevoelens waarneemt. Zo kan het dat je aandacht langzaam verschuift van het object van je bewustzijn naar je bewustzijn zelf.[/stextbox]

 

[stextbox id=”custom” caption=”hulp nodig?”]Hoe meer je bewust wordt van deze ruimte in jezelf waarin alles zich afspeelt, hoe meer je een idee krijgt van wie of wat je diep van binnen bent. Zo wordt je innerlijke verkramping en controle vanzelf losgelaten, waardoor je energie in beweging kan komen. Dit heeft een sterk helend en rustgevend effect.

Het kan dat je dit van nature makkelijk af gaat, en dat je intuïtief voelt wat te ‘doen’. Maar misschien is het wel allemaal wat abstract en verwarrend. Mocht je je hier verder in willen verdiepen, dan is de workshop ‘omgaan met je energie’ wellicht wel wat voor je. Hierin gaan we dieper in op de achtergronden van je energie, je bewustzijn en alles wat hierin gebeurt. Er is volop ruimte voor oefenen, ervaren, delen en vragen stellen.[/stextbox]